باید و نبایدهای مصرف انسولین در بیماران دیابتی

اولین سوالی که ذهن تمام بیماران مبتلا به دیابت را اشغال می کند این است که  چرا باید از انسولین استفاده کنند؟

در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ (که در آن بدن انسولین تولید نمی کند) یا در افرادی که دیابت نوع ۲ دارند (که بدن به طور معمول انسولین تولید نمی کند و بنابراین قند خون بسیار بالاست) که نمی توان قند خون را با مصرف داروهای خوراکی کنترل کرد، برای کنترل قند خون از تزریق انسولین استفاده می شود.

انسولین در دسته ی داروهای هورمونی قرار می گیرد و جایگزین انسولینی می شود که به طور معمول در بدن انسان تولید و مصرف می شود. انسولین به انتقال قند از خون به سایر بافت‌های بدن کمک کرده و همچنین از تولید قند اضافی در کبد جلوگیری می کند. انواع انسولین فقط در سرعت شروع به کار و مدت زمان ادامه کنترل قند خون متفاوتند.

با گذشت زمان، افرادی که دیابت و قند خون بالا دارند می توانند عوارض جدی یا تهدید کننده زندگی از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی، مشکلات کلیوی، آسیب عصبی و مشکلات چشمی را تجربه کنند. استفاده از دارو، ایجاد تغییرات در شیوه زندگی (مانند رژیم غذایی، ورزش، ترک سیگار) و بررسی منظم قند خون ممکن است به مدیریت دیابت و بهبود سلامت شما کمک کند. این درمان همچنین ممکن است شانس ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی یا سایر عوارض مرتبط با دیابت مانند نارسایی کلیه، آسیب عصبی (بی حسی، سردی پاها یا پاها، کاهش توانایی جنسی در مردان و زنان)، مشکلات چشمی، یا از دست دادن بینایی یا بیماری لثه را کنترل کند.

 

هر آنچه در مورد احتمال ابتلا به دیابت باید بدانید

برای مشاهده مشخصات و خرید انواع سرنگ انسولین کلیک کنید.

برای مشاهده مشخصات برندهای سر سوزن قلم انسولین کلیک کنید.

 

انسولین چگونه باید مصرف شود؟

انسولین به صورت محلول و سوسپانسیون (مایع با ذراتی که در حالت ایستاده ته نشین می شوند) بوده و به صورت زیر جلدی (زیر پوست) تزریق می شود. معمولاً چندین بار در روز به صورت زیر جلدی تزریق می شود و ممکن است به بیش از یک نوع انسولین نیاز باشد. پزشک به شما خواهد گفت که چه مقدار و از کدام نوع و هر چند وقت یکبار استفاده کنی. حواستان باشد توصیه های پزشک را مرتب دنبال کنید و مقدار دقیق تزریقی را رعایت نمایید.

محلول آن نیز ممکن است به صورت داخل وریدی توسط تزریق شود.

حواستان باشد که انسولین صرفا قند خون بالا را کنترل می کند، دیابت را درمان نمی کند.بنابراین حتی اگر احساس بهبودی دارید باید به استفاده  ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک، مصرف را قطع نکنید؛ از برند یا نوع دیگری  استفاده نکنید و دوز مورد استفاده را بدون مشورت با پزشک خود تغییر ندهید.

 

انسولین در ویال ها، دستگاه های دوز یکبار مصرف از قبل پر شده و کارتریج ها عرضه می شود. کارتریج ها به گونه ای طراحی شده اند که در قلم های دوز قرار گیرند.

مطمئن شوید که می دانید انسولین شما در چه نوع ظرفی قرار می گیرد و برای تزریق دارو به چه لوازم دیگری مانند سوزن، سرنگ یا قلم نیاز دارید. مطمئن شوید که نام و حرف روی ظرف دقیقاً همان چیزی است که پزشک شما تجویز کرده است.

اگر انسولین شما به صورت ویال باشد، باید از سرنگ انسولین برای تزریق استفاده کنید. مطمئن شوید که می دانید انسولین شما U-100 یا U-500 است و همیشه از سرنگی استفاده کنید که برای آن نوع انسولین مشخص شده است. همیشه از همان مارک و مدل سوزن و سرنگ استفاده کنید. دستورالعمل های سازنده را به دقت بخوانید تا یاد بگیرید که چگونه انسولین را داخل سرنگ بکشید و تزریق کنید.

اگر انسولین انسانی شما به صورت کارتریج عرضه می شود، ممکن است لازم باشد یک قلم انسولین جداگانه بخرید. دستورالعمل های همراه قلم انسولین را به دقت بخوانید.

اگر انسولین در یک دستگاه یکبار مصرف عرضه می شود، دستورالعمل های همراه دستگاه را به دقت بخوانید.

هرگز از یک سوزن یا سرنگ استفاده مجدد نکنید و هرگز از سوزن، سرنگ، کارتریج یا قلم مشترک استفاده نکنید. اگر از قلم انسولین استفاده می کنید، همیشه بلافاصله پس از تزریق، سوزن را بردارید. سوزن ها و سرنگ ها را در ظرف مقاوم در برابر سوراخ شدن بیندازید و به طور بی خزر دور بیاندازید.

ممکن است پزشک به شما بگوید دو نوع انسولین را در یک سرنگ مخلوط کنید. پزشک دقیقاً به شما می گوید که چگونه هر دو نوع را به داخل سرنگ بکشید. این دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید. همیشه ابتدا همان نوع انسولین را داخل سرنگ بکشید و همیشه از همان مارک سوزن استفاده کنید. هرگز بیش از یک نوع را در یک سرنگ مخلوط نکنید، مگر اینکه پزشکتان این کار را به شما گفته باشد.

 

هر آنچه در مورد احتمال ابتلا به دیابت باید بدانید

لینک مشاهده و خرید انواع سرنگ انسولین

لینک مشاهده سر سوزن قلم انسولین پیک سلوشن، اسمارت، آوا، گلدفاین

 

همیشه قبل از تزریق با دقت به حالت فیزیکی آن نگاه کنید. اگر از انسولین معمولی  (هومولین آر، نوولین آر) استفاده می کنید، باید مانند آب شفاف، بی رنگ و مایع باشد. اگر این نوع انسولین کدر، غلیظ یا رنگی به نظر می رسد یا ذرات جامد دارد، از آن استفاده نکنید. اگر از انسولین  NPH (Humulin N، Novolin N) یا یک انسولین پیش مخلوط حاوی NPH (Humulin 70/30، Novolin 70/30) استفاده می‌کنید، پس از مخلوط کردن باید کدر یا شیری به نظر برسد. اگر توده‌هایی در مایع وجود دارد یا ذرات سفید جامد به ته یا دیواره بطری چسبیده است، از آن استفاده نکنید. پس از اتمام تاریخ انقضای درج شده روی بطری، از هیچ نوع انسولین استفاده نکنید.

 

برخی از انواع انسولین باید قبل از استفاده تکان داده یا چرخانده شوند تا مخلوط شوند. از پزشک بپرسید که آیا داروی مورد استفاده شما باید مخلوط باشد و در صورت لزوم چگونه باید آن را مخلوط کنید.

 

با پزشک خود در مورد محل تزریق در بدن خود صحبت کنید. شما می توانید در معده، بازو، بالای ساق پا یا باسن تزریق کنید. حوایتان باشد به عضلات، اسکارها یا خال ها تزریق نکنید. برای هر تزریق از محل متفاوتی استفاده کنید، حداقل ۵/۱ سانتی متر از محل تزریق قبلی فاصله داشته باشد اما در همان ناحیه (مثلاً ران) باشد.

 

چه اقدامات احتیاطی خاصی را باید قبل از استفاده رعایت کنیم؟

قبل از استفاده اگر به هر نوع انسولین یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.

به پزشک و داروساز خود بگویید که چه داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل های غذایی و محصولات گیاهی را مصرف می کنید یا قصد دارید مصرف کنید.

اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در حین استفاده باردار شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر جراحی می کنید، از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک بگویید که از انسولین استفاده می کنید.

از پزشک خود بپرسید که چند بار باید قند خون خود را چک کنید. توجه داشته باشید که کمبود قند خون ممکن است بر توانایی شما در انجام کارهایی مانند رانندگی تأثیر بگذارد و از پزشک خود بپرسید که آیا قبل از رانندگی یا کار با ماشین آلات نیاز به بررسی قند خون خود دارید یا خیر.

 

هر آنچه در مورد ابتلا به دیابت بارداری باید بدانید

مشاهده و خرید سرنگ انسولین آوا

برای خرید سر سوزن قلم انسولین پیک سلوشن کلیک کنید.

 

چه دستورات غذایی خاصی را باید رعایت کنم؟

مطمئن شوید که تمام توصیه های ورزش و رژیم غذایی که توسط پزشک یا متخصص تغذیه ارائه شده است را دنبال کنید. مهم است که یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و هر روز تقریباً همان مقدار از غذاهای مشابه را در زمان های مشابه مصرف کنید. حذف یا به تاخیر انداختن وعده های غذایی یا تغییر مقدار یا نوع غذایی که می خورید می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در کنترل قند خون شود.

 چه عوارض جانبی  می تواند داشته باشد؟

انسولین باعث تغییراتی در قند خون شما می شود. شما باید علائم قند خون پایین و بالا را بدانید و در صورت داشتن این علائم، کنترل کنید.

قرمزی، تورم و خارش در محل تزریق

تغییرات در احساس پوست شما، ضخیم شدن پوست (تجمع چربی)، یا کمی فرورفتگی در پوست (تجزیه چربی)

افزایش وزن

یبوست

برخی از عوارض جانبی می تواند جدی باشد. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

بثورات و/یا خارش در کل بدن

تنگی نفس

خس خس سینه

سرگیجه

تاری دید

ضربان قلب سریع

تعریق

مشکل در تنفس یا بلع

ضعف

گرفتگی عضلات

ضربان قلب غیر طبیعی

افزایش وزن زیاد در مدت زمان کوتاه

تورم بازوها، دست‌ها، پاها، مچ پا یا ساق پا

 

انسولین را باید کجا نگه داریم؟

ویال های باز نشده، دستگاه های دوز یکبار مصرف باز نشده و قلم های انسولین باز نشده را در یخچال نگهداری کنید. فریز نکنید و اگر منجمد شده است استفاده نکنید. ویال های باز شده آن را باید در یخچال نگهداری کرد، اما ممکن است در دمای اتاق و در مکانی خنک و دور از گرما و نور مستقیم خورشید نگهداری شود. قلم های انسولین باز شده و دستگاه های دوز باز شده را در دمای اتاق نگهداری کنید. اطلاعات سازنده را بررسی کنید تا بدانید پس از اولین استفاده چه مدت می توانید قلم یا دستگاه دوز خود را نگه دارید.

 

مصرف بیش از حد یا مصرف مقدار مناسبی از انسولین زمانی که کمتر از حد معمول غذا میخورید یا بیش از حد معمول ورزش میکنید می تواند باعث بروز هیپوگلیسمی شود. سایر علائم مصرف بیش از حد:

از دست دادن هوشیاری و تشنج

 

حتما لیست داروهای مصرفی خود را (تمام داروهای تجویزی و بدون نسخه) را بر روی یک برگه یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید، حتی ویتامین ها و سایر مکمل های غذایی که مصرف می کنید.

 

هر آنچه در مورد ابتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ باید بدانید

مشاهده و خرید سرنگ انسولین آوا

برای خرید سر سوزن قلم انسولین پیک سلوشن کلیک کنید.